Hipospadias Nedir?

Hipospadias, erkeklerde doğuştan görülen bir ürolojik anomalidir. İdrar yolunun yani üretranın açıklığının normalde olması gereken yerden farklı bir konumda yer alması demektir. Normalde üretra açıklığı penisin uç kısmında bulunur. Bu hastalıkta açıklık penisin daha aşağı kısımlarında farklı yerlerde görülür. Penisin alt kısmında, ortasında hatta en alt kısımda bile bulunabilir.

Hipospadiasın bulunduğu konuma göre şiddeti farklılık gösterebilir. Penisin uçlarına doğru bir konumda olanlar hafif, daha alt kısımlarda olanlar ciddi vakalar oluşturur. Hastanın yaşı, hastalığın şiddeti gibi faktörlere bağlı olarak tedavi planlanır. Cerrahi yöntemlerle tedavisi yapılır.

Hipospadiasın Belirtileri Nedir?

Hipospadiasın belirtileri, anomalinin şiddetine göre farklılık gösterir. Hipospadiasın en belirgin belirtisi, üretra açıklığın farklı konumudur. Bu anomaliden dolayı idrar yaparken zorluk yaşanabilir. İdrarı doğru bir şekilde yönlendirmek zor olabilir. Penis başının görünümü de normalden farklı şekilde olabilir. Hipospadias beraberinde penisin normal şeklini de etkileyerek penis eğriliğine neden olabilir. Üretranın farklı konumu, penisin de görünümünde değişiklik oluşturabilir.

Bu belirtiler hipospadiasın ciddiyetine bağlı olarak değişir. Hafif vakalarda daha belirgin olurken ciddi vakalarda belirtiler daha gözle görünür hale gelir. Belirtiler fark edildiği zaman mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Hipospadias Neden Oluşur?

Hipospadiasın nedeni tam olarak bilinemese de bazı faktörlerin bu hastalığın oluşumunda rol oynadığı düşünülmektedir.

  • Genetik olarak aile geçmişinde bu hastalığın bulunması, çocukta da görülme riskini artırabilir.
  • Hamilelik sırasında bebeğin gelişiminde, hormonal dengesizlikler veya eksiklikler sonucu hipospadias meydana gelebilir.
  • Hamilelikte anne adayının maruz kaldığı kimyasallar, bazı ilaçlar çocuğun gelişiminde etkili bir rol oynayabilir.
  • Bebeğin gelişimi sırasında anatomik sorunlar yaşanması da bu probleme neden olabilir.

Hipospadias Tanısı Nasıl Konulur?

Hipospadias tanısı konulurken ilk başta fiziksel muayene ile genital bölge detaylıca incelenir. Üretranın açıklığı, penis başının şekli, skrotum yapısı değerlendirilir. İdrar akışı incelenir ve hipospadiasın şiddetini anlamaya yardımcı olur. Ultrason gibi görüntüleme testleri ile başka herhangi bir problem olup olmadığı belirlenir. Tanının doğru konulması, tedavi planı yapılırken yararlı olacaktır.

Hipospadias Çeşitleri

Hipospadias çeşitleri, üretra açıklığının konumuna göre değerlendirilir.

  1. Glanüler Hipospadias: Penis başının hemen altındaki üretra açıklığıdır.
  2. Koronal Hipospadias: Penis başının ve gövdesinin birleştiği bölümde üretra açıklığının bulunmasıdır.
  3. Midpenil Hipospadias: Penisin ortasında gövdesinde yer alan açıklıktır.
  4. Skrotal Hipospadias: Skrotum yani testis torbasının olduğu yerde olan üretra açıklığıdır. Ciddi olan bir çeşittir.
  5. Perineal Hipospadias: En ciddi olan çeşittir. Üretra açıklığı skrotum ile anüs arasındaki bölgede yer alır.

hipospadiasin-belirtileri-nedir

hipospadias-tedavisi

Hipospadiasın Neden Olabileceği Sorunlar

Hipospadias doğuştan oluşur ve cinsel, işlevsel, psikolojik sorunlara neden olabilir. İşlevsel olarak idrarı doğru şekilde yönlendirme ile ilgili bir sorun yaşanabilir. Cinsel olarak penisin şekli etkilendiği için ereksiyon sırasında sorun oluşabilir ve ilişkide zorluk yaşanabilir. Görünüm açısından da normalden farklı bir görüntü oluşması kişinin kendine olan güvenini etkileyebilir. Bazı hipospadias vakaları birden fazla cerrahi işlem yapılmasını gerektirebilir.

Hipospadias Nasıl Anlaşılır?

Hipospadiasın anlaşılması için genital bölgenin detaylı incelenmesi gerekir. Gözle görünür şekilde anlaşılabilir bir çeşitte olabilir. Çocuğun idrarını yaparken zorlanması durumunda da anlaşılabilir. Yetişkinlerde cinsel işlev problemi yaşanması da hipospadiasa işaret eder.

Hipospadias Tedavisi

Hipospadias tedavisi, genellikle cerrahi müdahale gerektiren bir hastalıktır. Tedavi planı, hastalığın çeşidine, ciddiyetine, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir. Tedavi ile üretra normal konuma getirilir, penisin normal görünümü sağlanır ve cinsel işlevler düzeltilir. Ciddi vakalarda düzeltme ameliyatı birden fazla aşama gerektirebilir.

Hipospadias Tedavisi Edilmezse Ne Olur?

Hipospadias tedavi edilmezse, çeşitli sorunlar yaşanır ve yaşam kalitesi olumsuz olarak etkilenebilir. Üretranın normal yerinden farklı konumda olması, idrar yaparken zorluk yaşanmasına neden olabilir. Bundan dolayı idrar yolu enfeksiyonu yaşanma riski yükselebilir. Cinsel işlev sorunları yaşanabilir ve bu durumlar da psikolojik problemlere yol açabilir. Görünüş açısından çocuğun veya yetişkinin olumsuz duygular yaşamasına neden olabilir.

Hipospadias Ameliyatı

Hipospadias ameliyatı, üretranın normal konuma getirilmesi ve penisin normal görünümünün sağlanması için gerçekleştirilir. Ameliyatın amacı, idrarın doğru bir şekilde akmasını sağlamak, cinsel işlevleri düzeltmek, kozmetik görünümü iyileştirmektir. Hipospadiasın şiddetine göre ameliyat planı yapılır. Ciddi vakalarda birden fazla aşama gerekebilir. Bu aşamalar üretra açıklığını düzeltmek, penisin eğriliğini düzeltmek, penis başını düzeltmek olarak sayılabilir. Bu aşamalardan gerekli olanlar yapılır ve ameliyat sonrasında hasta düzenli olarak takip edilir.

Hipospadiasta Ameliyat Yaşı Ne Olmalıdır?

Hipospadias ameliyatında ideal yaş aralığı, hastalığın ciddiyetine göre değişebilir. Hafif vakalar bebeklik döneminde 6-18 ay arasında gerçekleşebilir. Daha ciddi vakalarda da 2 yaşı geçmeyecek şekilde tedavi planlanmalıdır. Hipospadias tanısı konulduğunda hasta doğru şekilde değerlendirilmeli ve ağır hipospadiası olan vakalar için ameliyat planlanması yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında penisin fonksiyonlarının düzelip düzelmediğini görmek amacıyla kontroller yapılmalı ve aksatılmamalıdır.

Hipospadias Ameliyatı Başarı Oranı

Hipospadias ameliyatı başarı oranı vakanın şiddetine göre değişebilir. Çoğunlukla uzman ve deneyimli çocuk ürolojisi cerrahları tarafından yapılan ameliyatlar, olumlu sonuçlar getirebilir. Bu başarı oranı; sorunun tamamen düzeltilmesine, idrarın normal şekilde akmasına, penisin görünümünün düzeltilmesine, cinsel işlevin de göz ardı edilmemesi gibi detaylar göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Özellikle hafif ve orta düzeydeki hipospadias hastaları başarılı şekilde tedavi edilir. Ağır vakalar birden fazla seans gerektirebilir.

Hipospadias Ameliyatı Riskleri

Hipospadias ameliyatı riskleri her cerrahi müdahalede olduğu gibi görülebilir. Aşağıda hipospadias ameliyatının riskleri sıralanmıştır.

  • Enfeksiyon
  • Dikiş problemleri
  • İdrar sorunları
  • Penisin görünüm problemleri
  • Üriner darlık
  • Cinsel işlev sorunları
  • Anestezi riskleri
  • İz kalması sorunu görülebilir.

Hipospadias Ameliyatı Sonrası Süreç

Hipospadias ameliyatı sonrası süreç dikkat edilmesi gereken detayları içerir. Ameliyattan sonra çocuk hastanede bir süre izlenir. Olası komplikasyonlar veya sorunlar takip edilmelidir. İyileşme dönemi önemlidir, ameliyat bölgesinin normal fonksiyonlarına dönmesi beklenir. Bakım ve hijyene dikkat etmek, banyo yaparken ameliyat bölgesinin nasıl temizleneceğini iyi öğrenmek gerekir. İdrarın akışı gözlemlenmelidir. Ağır aktivitelerden de kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrası düzenli kontroller yapılmalıdır.

Hipospadias ameliyatı şart mı?

Hipospadias ameliyatı yapılmadığı zaman idrar problemleri, penis eğriliği problemleri beraberinde üreme problemleri görülebilir. Bu nedenle bu hastalarda cerrahi operasyon gereklidir.

Hipospadias tehlikeli mi?

Hipospadiasın ciddi vakaları hayat kalitesinde etkili olabilir ancak genel olarak hastalarda hayati tehlike bulunmaz.

Hipospadias olan birinin çocuğu olur mu?

Hipospadias çocuk sahibi olmaya engel değildir. Ancak tedavi edildiği zaman sorunlar döllenme zorluğu sorunları ortadan kalkar ve cinsel ilişki daha kolay hale gelir.

Hipospadias ameliyatı kaç yaşında yapılır?

Hipospadias ameliyatı genellikle çocuklarda 6 ay ila 18 ay arasında yapılmalıdır. Bununla birlikte geç farkedilen ve atlanan vakalarda her yaşta operasyon yapılabilir.

Hipospadias ameliyatı zor mu?

Hipospadias ameliyatı, hafif ve orta vakalarda rahat yapılabilir. Ciddi vakalarda zorlayıcı olabilir. Hafif ve orta vakalar genellikle tek seansta gerçekleştirilebilinirken başarı şansı %92-98’dir. Ağır dereceli ve eğriliğin ileri düzeyde olduğu hastalarda iki ya da üç ameliyat gerekebilir. Her ameliyat arası süre en az altı aydır. Doğal olarak bu ameliyatların başarı şansı biraz daha düşüktür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

penil-torsiyon

Penil Torsiyon

Penil torsiyon, penisin uzun ekseni etrafındaki rotasyon anomalisidir. Hipospadias ve…

Devamını Oku
hipospadias

Hipospadias

Hipospadias, üretral mea adı verilen, çocuğun idrar yaptığı deliğin penisin ucuna değ…

Devamını Oku
penis-egrilikleri

Penis Eğrilikleri

Penis Eğrilikleri “penil kordi”, “doğumsal penis eğriliği” veya “konjenital penil kur…

Devamını Oku
   İzmir Şube
İstanbul Şube
Fiyat Al