Hipospadias, erkek çocuklarda yaşanan doğumsal bir ürolojik hastalıktır. Bebeklerde idrar kanalının normalde penis ucunda açılması gerekirken, hipospadiasta bu durum penisin farklı noktalarında görülmektedir. İdrar kanalı çıkışı, penis ucundan ne kadar uzaklaşırsa hastalığın şiddeti de o kadar ağırlaşmaktadır. Hipospadias, anne karnında bebeğin gelişimi sırasında oluşan bir hastalıktır. Bebek doğduktan sonra yapılan genel muayene sırasında fark edilebilmektedir.
İçindekiler
Hipospadiaslı çocuklarda idrarın çıkış deliği farklı konumlandığı için idrar yaparken problemler ortaya çıkmaktadır. İdrarı yanlış yönlendirme, penis eğriliği hatta cinsel işlev sorunları bile ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalığın tedavisi cerrahidir. Hipospadias ameliyatı ile üretra açıklığı, olması gereken konuma getirilir ve penis normal şekline kavuşur.
Hipospadiasın farklı türleri bulunmaktadır, bu türler üretra açıklığının konumuna göre şekillendirilmektedir. Hipospadias, anatomik olarak üç şekilde sınıflandırılmaktadır.
- Anterior (glanüler ve subkoronal)
- Orta (distal penil, midshaft, proksimal penil)
- Posterior (penoskrotal, skrotal, perineal)
Hipospadiasın en sık görülen tipi granüler ve subkoronaldır, vakaların %50-70 arasını bu tür oluşturmaktadır. Posterior tipler, hipospadiasın şiddetli olduğu halidir.
Anterior Hipospadias
Bu tür hipospadias, penis başında yer alan ve normalde olması gereken üretra açıklığına çok yakın olan türüdür. Granüler hipospadiastaki açıklığın altında yer alır ve penis başı ile gövdesi arasındadır. Bu durumda işeme bozukluğu hafif derecede görülmekte ve penis görünümünde estetik sorun yaşanmaktadır.
Middle (Orta) Hipospadias
Penisin orta kısmında, gövdesinde yer alan üretra açıklığına denir. Orta hipospadias grubunun görülme oranı %24 olarak açıklanmıştır. Orta derece hipospadiasta ayakta işemek zorlaşmaktadır. Penis eğriliği gibi penis anomalileri görülebilmektedir.
Posterior Hipospadias
Penis gövdesinin daha da altında yer alan, en şiddetli türdür. Penis ile torba arasında görüldüğünde ağır tip hipospadias olarak adlandırılır ve tedavisi de zor olabilir. Hipospadias, skrotum (torba) ve anüs arasında yer alan perine bölgesinde meydana gelmektedir. Bu türdeki hipospadiaslarda peniste eğrilik, cinsel gelişim bozuklukları ve inmemiş testis gibi sorunların da görülme oranı artmaktadır.
Hipospadias Tedavisi
Hipospadiasın tedavisi, hipospadias türüne göre belirlenmektedir. Hipospadiasın tedavisi her zaman cerrahidir. Cerrahideki amaç, peniste idrar yolu kanalı oluşturmak ve idrar kanalı ucunu olması gereken yere getirmektir. Hafif vakalarda cerrahi daha kolay ilerlerken, ağır vakalarda ameliyat da zor geçmektedir. Hafif ve orta dereceli hipospadiaslarda tek cerrahi operasyon yeterli görülebilirken, ağır dereceli hipospadiaslarda iki aşamalı cerrahi uygulanabilmektedir.
Hipospadias cerrahisinde birçok yöntem bulunmaktadır. Bunların birçoğu kullanılmamaktadır. Granüler ve koronal türlerde yani anterior hipospadias türlerinde MAGPI tekniği kullanılmaktadır. Bu teknikte komplikasyon görülme oranı düşüktür. Ameliyatın ilerleyişi yeni bir kanal oluşturmak değil, zaten var olan kanalı biraz daha üste taşımaktır.
TİPU tekniği, çoğu hipospadias türü için uygundur. Sadece ağır tip hipospadiaslarda çok uygulanmamaktadır. Penis etrafındaki dokular kullanılarak tüp oluşturulmakta ve idrar deliği normal yerine getirilmektedir.
Hipospadias tedavisi için önerilen zaman aralığı 6-18 aylık dönemdir. Hipospadias daha geç vakitlerde fark edilmişse, tanısı konulduktan sonra tedavi yapılmalıdır. Ameliyatta çocuğun sünnet derisi de kullanılacağı için, hipospadias tanısı konulan bebeğin veya çocuğun sünnet ettirilmemesi gerekmektedir. Ameliyat sonrasında sünnet işlemi de tamamlanmış olmaktadır. Bazı hipospadias bulgularında penis eğriliği de gelişmektedir. Ameliyat sırasında bu sorun da ortadan kaldırılmaktadır.